severna Poljska (SLO) - Unitours

severna Poljska (SLO)

CENA

PROGRAM

DAN 1 - četrtek, 12.08.2021
LJUBLJANA – BERLIN

Odhod v zgodnjih jutranjih urah iz Ljubljane, vožnja skozi Avstrijo in naprej z vmesnimi postanki do Berlina. Ob prihodu v Berlin panoramski avtobusni ogled mesta. Nastavitev v hotelu. Večerja v lastni režiji. Prenočevanje.

DAN 2 - petek, 13.08.2021
BERLIN - POLJSKA: WOLIN - MIEDZYZDROJE - SZCZECIN

Zajtrk. Spočiti začnemo vožnjo na poljsko stran do Baltskega morja in otoka WOLIN ter do MIEDZYZDROJE, priljubljenega, pri bogataših Berlina in Szczecina, ki so si tukaj gradili lepe vile. Kopališki gosti prihajajo sem že od leta 1830. Tudi sam nemški cesar Friderik III. je rad tukaj preživljal svoj oddih. Malo sprostitve. V nadaljevanju obisk čudovitega trgovskega mesta pomorske zveze mest Hanse in že od 14. stol. s statusom rezidenčnega mesta: SZCZECIN, katerega bomo spoznali tudi z vodne strani s prijetno plovbo. O življenju bogatih trgovskih družin pričajo živahna pročelja hiš. Mestu daje čar dolga rečna razgledna terasa z Narodnim pomorskim muzejem, Pomorsko akademijo in nekdanjo stavbo vlade… nad vsem tem pa bdi grad nekoč pomembnih vojvod. Preseneča tudi moderna arhitektura, predvsem nova stavba Filharmonije, z nagrado Mies-van-der-Rohe, kot najboljša gradnja leta 2014. Časten meščan je še vedno nekdanji predsednik Lech Walesa. Ogled mesta z lokalnim vodnikom. Nastanitev v hotelu. Prosti čas za večerjo v lastni režiji. Prenočevanje.

DAN 3 - sobota, 14.08.2021
SZCZECIN - SOPOT - GDANSK

Zajtrk. Odpravimo se proti severni rivieri, do turističnega mesta ob morju: SOPOT, znanega po najdaljšem lesenem pomolu v Evropi. V dolžino meri kar dobrih 511 metrov!! Je priljubljeno sprehajališče domačinov in turistov in tudi nas. V bližini so številni lokali, lepe vile, casino…tudi brez starega Grand hotela ne gre. Nekaj prostega časa za malico, kavico, sprostitev… Nakar nadaljujemo do enega najgosteje naseljenih mest Poljske in najpomembnejšega pristanišča države: do mesta GDANSK v istoimenskem zalivu. V nekdanjem mestu zveze Hanse se vse vrti okoli jantarja, zlata Baltskega morja, katerega se lahko najde na obali, kamor ob vetrovnih dneh naplavi te, po milijon let stare, smolne kapljice. Ogled mesta z lokalnim vodnikom. Vse o zlatu Baltskega morja, o jantarjevi poti, festivalu, sejmih na to temo… bomo izvedeli v muzeju jantarja ter se čudili spretnosti mojstrov ob izdelkih, ki so bili včasih vredni več kot odrasel moški suženj. Tudi brez t.i. ‘zlate vode’ ne gre. Gdansk je bil v 17.stol. eno najpomembnejših točk pretovarjanja krušnega žita v Evropi in trgovanja z jantarjem. O bogatih obdobjih mesta pričajo zanimive gradnje v ljubko obnovljenih ulicah mesta, od srednjeveških žerjav-vrat na bregu reke Motlawe, do zlatih vrat, mogočnih stavb pomembnih dinastij, ki so obvladovale mesto, živahnih trgov. Bilo je eno najpomembnejših poljskih mest in ta veličina je še danes vidna na vsakem koraku. Še vedno so v mestu živi spomini na nemško invazijo na Poljsko 1939 in začetek 2.sv.vojne. Prosto za večerjo. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

DAN 4 - nedelja, 15.08.2021
GDANSK

Zajtrk. Ostajamo v GDANSK-u. Dan namenjen sprostitvi in samostojnemu raziskovanju mesta in njegovega obalnega dela. Prenočevanje v hotelu.

DAN 5 - ponedeljek, 16.08.2021
GDANSK - MALBORK - BYDGOSZCZ - TORUN

Po zajtrku nas bo pot peljala v kraj, ki ga preprosto moramo videti: MALBORK. Na rečnem bregu nas bo prevzela idilična, ogromna, opečnata utrdba, že v času s 14./15. stol. sedež nemškega viteškega reda in že takrat ena najmogočnejših utrdb Evrope. Postanek za oglede, fotografiranje in ustvarjanje lepih spominov. Nadaljevanje v mesto BYDGOSZCZ, ki mu zaradi lege in izgleda pravijo ‘Bromberške Benekte’ oz. ‘poljski Amsterdam’ s slikovito podobo hiš ob kanalih. Nekaj prostega časa.
Čaka nas še en biser, katerega staro mestno jedro je na listi UNESCA: TORUN. Mesto astronoma, zdravnika, matematika in kartografa: Nikolaja Kopernika, ki kaže podobo opečnate gotike, nam bo na zanimiv način približal lokalni vodnik. Tudi berlinska rdeča mestna hiša je nastala po vzoru te iz Toruna. Privlačnost mestu dajejo lepa pročelja hiš patricijskih družin in seveda specialiteta mesta: Torunskie piernik – medenjak z recepturo iz 13. stoletja. Obiskali bomo Kopernikovo rojstno hišo ter na poseben način v 4D tehniki spoznali srednjeveško mesto in prostore, v katerih je zagledal luč sveta eden najpomembnejših astronomov. Prosto za večerjo v lastni režiji. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

DAN 6 - torek, 17.08.2021
TORUN - MAZURIJA - MIKOLAJKI z okolico

Zajtrk. Čaka nas dan v raznovrstni, eni najbolj priljubljenih pokrajin Poljske – v MAZURIJI, deželi tisočerih jezer, prepletenih z romantičnimi kanali rek, nedotaknjene narave, temnih gozdov, nežnih gričev in domovini na tisoče štorkelj in seveda znanega plesa mazurke. Daleč od stresa vsakdana. V družbi domačina bomo uživali v priljubljenih t.i. Mazurskih Benetkah: MIKOLAJKI. S svojo slikovito lego na ožini med dvema jezeroma in lepo arhitekturo, trgovinicami s spominki, kavarnicami… bo želel, da se tam pomudimo nekaj časa in uživamo v čistem zraku in naravnih lepotah območja, ki meji na t.i. ‘Divji Vzhod’ – zadnji pragozd kot tudi na največja močvirja Srednje Evrope, ki so zaščitena v štirih narodnih parkih. To ‘harfo in igro vetrov’ bomo doživeli z romantično plovbo. Obiskali bomo eno najpomembnejših romarskih cerkva na Poljskem in v baročni atmosferi prisluhnili igranju orgel s premikajočimi se figurami. Nastanitev v hotelu. Večerja v hotelu. Prenočevanje.

DAN 7 - sreda, 18.08.2021
MIKOLAJKI z okolico - VARŠAVA

Zajtrk. Dan bomo preživeli v prestolnici Poljske: VARŠAVI. Čudovito staro mestno jedro, od 16.stol. kraljevi sedež in uradno glavno mesto Poljske bomo spoznali s panoramsko vožnjo in peš z lokalnim vodnikom. Mesto preseneča z dobro kombinacijo stare in sodobne arhitekture, trgov s patricijskimi hišami, ki predstavljajo ‘otoček stare Poljske’ in lepimi dvorci v velikih parkih. Mesto bomo ‘zajeli’ s ptičje perspektive – s 30.nadstropja Palače kulture. Vstopili bomo v ‘Kopernikov znanstveni center’ v katerem je več kot 400 eksponatov, ki govorijo o zgodovini, človeštvu, znanosti, naravi. Pritegnil nas bo planetarij, 3d film, Thinkatorium, oddelek visoke napetosti… in oddelek generacij, ki nam bo pokazal, kaj se dogaja v našem telesu, če nas je strah, če smo zaljubljeni, če lažemo. Za zaključek dneva se bomo poveselili ob pokušini poljske vodke in obisku muzeja. Nastanitev v hotelu. Prosto za večerjo po lastni izbiri. Prenočevanje.

DAN 8 - četrtek, 19.08.2021
VARŠAVA - KRAKOW

Zajtrk. Vožnja v KRAKOW. Ob kratkem sprehodu skozi mesto bomo zajeli najbolj prepoznavne znamenitosti in najpomembnejše kulturno-zgodovinske točke v starem delu mesta – Gavni trg (Rynek Glowny), mali trg, mestno hišo, katedralo, mestno obzidje, znameniti kraljevi dvorec na hribu Wawel, staro tržnico… Mesto se nahaja na UNECSO seznamu najpomembnejših svetovnih spomenikov. Seveda bo tudi dovolj prostega časa za samostojne sprehode, mogoče tudi za obisk židovske četrti Kazimierz. Prosto za večerjo v lastni režiji. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

DAN 9 - petek, 21.07.2021
KRAKOW - LJUBLJANA

Zajtrk. Sledi slovo od Poljske. Čaka nas dnevna vožnja z vmesnimi postanki proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

CENA
vključuje
avtobusni prevoz na relacijah po programu
1x nočitev z zajtrkom v hotelu katerogije 4* ali 3* v Berlinu
7x nočitev z zajtrkom na Poljskem v hotelih kategorije 4* in 3*
1x večerja v hotelu v Mazuriji
mestna taksa v Berlinu
zunanji ogledi po programu
lokalna vodenja: Szczecin, Gdansk, Malbork, Torun, Mazurija, Varšava, Krakow
slovensko vodenje programa
Triglav nezgodno zavarovanje potnikov, ki sami niso povzročitelji nezgode
stroški organizacije in DDV
v ceno ni vključeno
vstopnine na poti - cca. 76€
priporočamo:

Zavarovanje rizika odpovedi, ki ga lahko vplačate samo ob prijavi in znaša 5 % cene celotnega potovanja. Zavarovalne pogoje si lahko preberete na spletnih straneh.